2021-03-03 12:45:34• hírek • Bede Emőke

Hetvennél is több balesetveszélyes autót szűrtek ki 2020-ban a RAR ellenőrei

A Román Gépjármű-nyilvántartó Hivatal szerdán tette közzé a 2020-as ellenőrzések alapján összeállított statisztikákat.

Eszerint az elmúlt évben Romániában ellenőrzés céljából megállított gépjárművek közül 3274 esetében tapasztaltak olyan műszaki problémát, amely bármelyik pillanatban balesethez vezethetett volna. Az országban összesen 64.096 ellenőrzést végeztek és az esetek 45,61 százalékában súlyos és/vagy veszélyes szabálytalanságokat is felfedeztek.


Országos viszonylatban a legtöbb hibát a világító- és jelzőrendszer kapcsán tapasztalták (27,7 százalék), de nem sokkal marad el ettől a károsanyag-kibocsátás terén jegyzett szabálytalanságok aránya sem (21,1 százalék). A felniket, gumiabroncsokat és a felfüggesztést érintő problémákkal az esetek 12,9 százalékában találkoztak, a szélvédőkkel és oldalsó ablakokkal pedig az ellenőrzések 11,7 százalékában volt baj. A károsanyag-kibocsátást mérő vizsgálatok során 2.203 autóról derült ki, hogy az általuk produkált értékek túllépik a megengedettet, illetve horogra akadt 3.274 olyan jármű is, melyek főként a fékrendszert és a vezérlést érintő hibák miatt bármikor balesetet okozhattak volna.


A Románia szerte végzett ellenőrzések nyomán összesen 20.391 büntetést osztottak ki, 16.592 forgalmi engedélyt pedig bevontak a problémák elhárításáig.



Szatmár megyében az ellenőrök 2.388 gépjárművet vontak górcső alá, ezek közül 76 - azaz 3,18 százalék - volt balesetveszélyes állapotban. A megyénkben megállított gépjárművek, haszongépjárművek, motorkerékpárok és utánfutók 50,25 százaléka esetében találtak valamiféle műszaki hibát. Az esetek 11.26 százalékában a gépjármű károsanyag-kibocsájtása meghaladta a törvényileg előírtat. Szatmár megyében a 2020-as évben 585 büntetést osztottak ki, 284 forgalmi engedélyt pedig bevontak.


A hatóság ismételten hangsúlyozza, hogy a számok nem a romániai gépjárműpark általános állapotát tükrözik, hiszen az ellenőrök csak azokat a járműveket állítják meg, melyek gyaníthatóan műszaki meghibásodással futnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: